Czy Maca poprawia płodność?

Zapewne każdy z nas wie o macy. Jest to posiłek, jaki wcinają Żydzi w ciągu jednego ze swoich najistotniejszych świąt. W tym krótkim artykule przyjrzymy się rzeczonemu produktowi.
maca jest zwykłym chłopskim chlebem, jaki jest spożywany w czasie święta paschy. Żydzi spożywają go w nawiązaniu do wypieku konsumowanego przez ich protoplastów w czasach niewoli egipskiej.
Jak produkuje się macę? Nadzwyczaj łatwo, używa się celowo przygotowanej do tego zamiaru mąki i nie korzysta się z zakwasu. Żydowskie prawo święte zabrania jego posiadania w mieszkaniu w trakcie paschy. Pszenną mąkę należy wymieszać z wodą, a w następnej kolejności piec około osiemnastu do dwudziestu minut. Na ogół formuje się płaskie placki, których postać jest owalna, lub w kształcie kwadratu.

W bieżących zmechanizowanych czasach maca jest coraz regularniej przygotowywana w sposób maszynowy, co nie powinno nikogo dziwić.
Można podać jako ciekawostkę, że aż do połowy wieku dwudziestego na wschodzie europy dominował pewien mit. Mówił on mianowicie, iż religijny żydowski chlebek powinien mieć krew uśmierconych niemowląt. Pochodzi prawdopodobnie z zachodnich terenów Europy. Jest to oczywiście całkowita nieprawda, ponieważ krew jest dla bogobojnych Żydów niekoszerna w dowolnej formie. Niestety, skutkiem rozpowszechnienia rzeczonego mitu było rozwinięcie się antysemityzmu w czasie 2 wojny ogólnoświatowej.
Mam nadzieję, że zaintrygowałem czytelników tematyką ceremonialnie konsumowanego przez starotestamentowych chleba. Jest on bardzo apetyczny i jadam go dość często. Zalecam go skosztować każdemu, gdyż bardzo istotne jest według mnie poznawanie egzotycznych kuchni.